Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Με τη χρήση του αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Έκδοση Δημόσιας Ανακοίνωσης από τη FATF


Στο πλαίσιο εργασιών της πρόσφατης Ολομέλειας της FATF, υπό την αιγίδα της Ισπανικής Προεδρίας, εκδόθηκαν δύο έγγραφα με τα οποία καλούνται τα κράτη μέλη (κ-μ) να προβούν στη λήψη/επικαιροποίηση μέτρων έναντι των χωρών που παραμένουν μη συμμορφούμενες προς τα πρότυπα του ανωτέρου Οργανισμού:

 1. «Public Statement 23.6.2017»
  Δεδομένης της αδυναμίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ), να συμμορφωθεί προς τα πρότυπα της FATF, συνιστάται στα κ-μ, ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επιχειρηματικές σχέσεις και συναλλαγές με εταιρείες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εκείνων που ενεργούν για λογαριασμό τους, προτρέποντάς τα να εφαρμόσουν αποτελεσματικά αντίμετρα και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και εφόσον απαιτείται να προβούν σε αναστολή λειτουργίας των τραπεζικών υποκαταστημάτων, θυγατρικών εταιρειών, καθώς και με τις αντιπροσωπείες τραπεζών της ΛΔΚ εντός της επικράτειάς τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος από το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.
  Σε ότι αφορά στο Ιράν, και παρά την υψηλού επιπέδου πολιτική δέσμευση τον Ιούνιο του 2016 για την αντιμετώπιση των στρατηγικών του ελλείψεων και την απόφαση της FATF ως εκ τούτου να αναστείλει για δώδεκα μήνες την εφαρμογή αντιμέτρων, στην πρόσφατη ολομέλεια αποφασίσθηκε παραμονή του Ιράν στο καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο πλήρους δράσης.
  Κατόπιν τούτου, η FATF ενθαρρύνει τα μέλη της να παρατείνουν την εφαρμογή αυξημένης δέουσας επιμέλειας σε επιχειρηματικές σχέσεις και συναλλαγές με φυσικά και νομικά πρόσωπα από το Ιράν, σύμφωνα με τη σύσταση 19 της FATF, καλώντας το ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει της στρατηγικές του ελλείψεις ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Σε όλο αυτό το διάστημα η FATF θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται και να παρακολουθεί στενά την πρόοδό του.
 2. «Improving Global AML/CFT Compliance: On-going Process 23.6.2017»
  Στο έγγραφο αυτό περιλαμβάνονται οι χώρες εκείνες που έχουν δεσμευθεί επίσημα για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης που αφορά στην αντιμετώπιση των στρατηγικών τους ελλείψεων, συνεργαζόμενες στενά με τη FATF και επιγραμματικά είναι: Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Αιθιοπία, Ιράκ, Συρία, Ουγκάντα, Βανουάτου και Υεμένη.
  Σε ότι αφορά την αξιολόγηση του Αφγανιστάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος, η FATF αποφάσισε την εξαίρεσή τους από το καθεστώς διαρκούς παρακολούθησης, εκτιμώντας την πρόοδο στο σχέδιο δράσης τους.
  Στο πλαίσιο της Ολομέλειας συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η αδυναμία της Βραζιλίας να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για θέσπιση στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων ως προς την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη χρηματοδότησή της. Η FATF την παρότρυνε εκ νέου να αναλάβει περαιτέρω δράση για την πλήρη αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων.

Προς διευκόλυνση, σας παραπέμπουμε στις σχετικές ιστοσελίδες:

http://www.fatf-gafi.org/publications/high-riskandnon-cooperativejurisdictions/documents/public-statement-june-2017.html
http://www.fatf-gafi.org/publications/high-riskandnon-cooperativejurisdictions/documents/fatf-compliance-june-2017.html

Εισαγωγή στο Πληροφοριακό Σύστημα
Black List
AML

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

Εγγραφείτε για να παραλάβετε τα τελευταία νέα & ενημερώσεις

Δημιουργία Λογαριασμού
Questions and Answers
Νομική Βιβλιοθήκη
Video