Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Με τη χρήση του αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Έκδοση Δημόσιας Ανακοίνωσης της FATF Ιουνίου 2016


Στο πλαίσιο των εργασιών της πρόσφατης Ολομέλειας της FATF, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη BUSAN της Κορέας, στις 22-24 Ιουνίου 2016, εκδόθηκαν δύο έγγραφα με τα οποία καλούνται τα κράτη μέλη (κ-μ) να προβούν στη λήψη/επικαιροποίηση μέτρων έναντι των χωρών που παραμένουν μη συμμορφούμενες ως προς τα πρότυπα της FATF, ως ακολούθως:

  1. Συνιστάται στα κ-μ, σύμφωνα με τη Δημόσια Ανακοίνωση «Public Statement 24.6.2016», ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επιχειρηματικές σχέσεις και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τους με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ), επισημαίνοντας την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής τόσο σε διαδικασίες τραπεζικής ανταπόκρισης όσο και κατά την εξέταση αιτημάτων για τη λειτουργία παραρτημάτων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και θυγατρικών της σε άλλες χώρες. Παράλληλα η FATF προτρέπει τα μέλη της να εφαρμόσουν αυξημένα μέτρα δέουσας επιμέλειας και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των οικονομικών τους τομέων από το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.
    Σε ότι αφορά στο Ιράν η FATF επικροτεί την υψηλού επιπέδου πολιτική δέσμευση για την αντιμετώπιση των στρατηγικών του ελλείψεων και την απόφασή του να ζητήσει τεχνική βοήθεια για την κατάρτιση και εφαρμογή σχεδίου δράσης με αποτέλεσμα την αναστολή των αντιμέτρων για δώδεκα μήνες, ωστόσο αποφασίσθηκε η παραμονή του στο καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο πλήρους δράσης.
  2. Στο περιεχόμενο του εγγράφου με θέμα «Improving Global AML/CFT Compliance: On-going Process 24.6.2016» περιλαμβάνονται οι χώρες εκείνες που έχουν δεσμευθεί επίσημα για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης αντιμετώπισης των στρατηγικών τους ελλείψεων, συνεργαζόμενες στενά με τη FATF και επιγραμματικά είναι: Αφγανιστάν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Γουιάνα, Ιράκ, Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, Συρία, Ουγκάντα, Βανουάτου και Υεμένη.
    Σημειώνεται επίσης ότι μετά από αξιολόγηση των χωρών Μιανμάρ και Παπούα-Ν. Γουινέα και εκτιμώντας την πρόοδο στο σχέδιο δράσης τους, η FATF αποφάσισε την εξαίρεσή τους από το καθεστώς διαρκούς παρακολούθησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τα υπόχρεα πρόσωπα του Ν. 3691/2008, οφείλουν να προβούν σε ενέργειες έναντι των χωρών που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο της FATF με τίτλο ”Improving Global AML/CFT Compliance: On-going Process” το οποίο κοινοποιείται παρακάτω.

Για διευκόλυνση, σας παραπέμπουμε στις σχετικές ιστοσελίδες της FATF:

http://www.fatf-gafi.org/publications/high-riskandnon-cooperativejurisdictions/documents/public-statement-june-2016.html
http://www.fatf-gafi.org/publications/high-riskandnon-cooperativejurisdictions/documents/fatf-compliance-june-2016.html

Εισαγωγή στο Πληροφοριακό Σύστημα
Black List
AML

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

Εγγραφείτε για να παραλάβετε τα τελευταία νέα & ενημερώσεις

Δημιουργία Λογαριασμού
Questions and Answers
Νομική Βιβλιοθήκη
Video