Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Με τη χρήση του αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Έκδοση Δημόσιων Ανακοινώσεων της FATF Οκτωβρίου 2015


Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης Ολομέλειας της FATF υπό την προεδρία της Κορέας, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 21-23 Οκτωβρίου 2015, εκδόθηκαν δύο έγγραφα με τα οποία καλούνται τα κράτη μέλη (κ-μ) να προβούν στη λήψη/επικαιροποίηση μέτρων έναντι των μη συμμορφούμενων χωρών προς τα πρότυπα της FATF, ως ακολούθως:

  • Συνιστάται στα κ-μ, σύμφωνα με τη Δημόσια Ανακοίνωση «Public Statement 23.10.2015», ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επιχειρηματικές σχέσεις και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τους με το Ιράν και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Β. Κορέας (ΛΔΚ). Ειδικότερα για το Ιράν, τονίζεται, ότι εάν δεν προβεί σε άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες, που αφορούν στην ποινικοποίηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, η FATF θα επανεξετάσει τη στάση της, προτρέποντας τα μέλη της να ενισχύσουν τα αντίμετρα από τον Φεβρουάριο του 2016.
    Εκτεταμένη αναφορά γίνεται και στη Λ.Δ.Κ επισημαίνοντας την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής τόσο σε διαδικασίες τραπεζικής ανταπόκρισης όσο και κατά την εξέταση αιτημάτων για τη λειτουργία παραρτημάτων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και θυγατρικών της σε άλλες χώρες. Επίσης κρίνεται σκόπιμη η εκτίμηση κινδύνου κατά τη διεκπεραίωση οικονομικών τους συναλλαγών με το Μιανμάρ, όπου, παρά την βελτίωση του νομικού του πλαισίου, παραμένουν σοβαρές ελλείψεις στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του ΞΧ/ΧΤ.
  • Στο περιεχόμενο του εγγράφου με θέμα «Improving Global AML/CFT Compliance: On-going Process 23.10.2015» περιλαμβάνονται οι χώρες εκείνες που έχουν δεσμευθεί επίσημα για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης αντιμετώπισης των στρατηγικών τους ελλείψεων, συνεργαζόμενες στενά με τη FATF και επιγραμματικά είναι: Αφγανιστάν, Αλγερία, Αγκόλα, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ιράκ, Γουιάνα, Παναμάς, Παπούα-Ν. Γουινέα, Συρία, Ουγκάντα και Υεμένη.
    Σημειώνεται επίσης ότι η FATF προτίθεται να επανεξετάσει τον προσεχή Φεβρουάριο του 2016 το νομικό καθεστώς για ΞΧ/ΧΤ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λάος, το οποίο παρά την υψηλού επιπέδου πολιτική δέσμευση δεν έχει σημειώσει την προσδοκώμενη πρόοδο, ενώ εκτιμώντας τις εξελίξεις στο σχέδιο δράσης των Εκουαδόρ και Σουδάν αποφάσισε την εξαίρεσή τους από το καθεστώς διαρκούς παρακολούθησης.

Το πλήρες κείμενο των παραπάνω εγγράφων είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο της FATF:

http://www.fatf-gafi.org/publications/high-riskandnon-cooperativejurisdictions/documents/public-statement-october-2015.html
http://www.fatf-gafi.org/publications/high-riskandnon-cooperativejurisdictions/documents/fatf-compliance-october-2015.html

Εισαγωγή στο Πληροφοριακό Σύστημα
Black List
AML

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

Εγγραφείτε για να παραλάβετε τα τελευταία νέα & ενημερώσεις

Δημιουργία Λογαριασμού
Questions and Answers
Νομική Βιβλιοθήκη
Video