Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Με τη χρήση του αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Απάντηση στο site Protagon για δήθεν «εκφασισμό» της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)


Έως τώρα η Ε.Ε.Ε.Π. και προσωπικά ο πρόεδρός της, Αντώνης Στεργιώτης, έχουν δεχθεί μπαράζ επιθέσεων από μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συχνά με πανομοιότυπα κείμενα που διαστρεβλώνουν κατάφωρα την πραγματικότητα, για αποφάσεις της Επιτροπής σχετικά με τον χώρο των τυχερών παιγνίων. Αλλά να κατηγορηθούν για «εκφασισμό» της Ε.Ε.Ε.Π. και για «ακραίο πολιτικό αμοραλισμό», αυτό ξεπερνάει «κάθε όριο φαντασίας και γελοιότητας», όπως άλλωστε στο ίδιο το κείμενο του site Protagon, ο συντάκτης του, «ειδικός συνεργάτης» έγραψε, κατηγορώντας στην Επιτροπή (δημοσίευμα 10 Νοεμβρίου 2015 με τίτλο «Μια απόφαση-σκάνδαλο από την Επιτροπή Παιγνίων»).

Γιατί άραγε, ο ευφάνταστος σεναριογράφος, «ειδικός συνεργάτης», στοχοποιεί τον πρόεδρο της Ε.Ε.Ε.Π., γράφοντας ότι, «έπειτα από εισήγηση του προέδρου Αντώνη Στεργιώτη», ελήφθη απόφαση που «αυτοεξαιρεί» τον ίδιο και τα μέλη της Ε.Ε.Ε.Π. από κάθε αστική ευθύνη έναντι τρίτων; Ο συντάκτης, στη συνέχεια του κειμένου του, απαντά ότι αυτό έγινε για «να προστατεύσει τα μέλη του προεδρείου από τυχόν νομικές ενέργειες του ΟΠΑΠ», για την «εν κρυπτώ» και «ρεβανσιστικού χαρακτήρα απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. κατά του ΟΠΑΠ». Σενάρια επιστημονικής φαντασίας, δηλαδή, τα οποία κατά κόρον αναπαράγονται εδώ και πέντε μήνες από μερίδα των ΜΜΕ, και η Ε.Ε.Ε.Π., με δελτία Τύπου της, έχει απαντήσει σημείο προς σημείο.

Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι επαναλαμβάνονται μονότονα χιλιοειπωμένα «επιχειρήματα», σύμφωνα με τα οποία η Ε.Ε.Ε.Π. μπλοκάρει με τις αποφάσεις της, την επένδυση της ΟΠΑΠ Α.Ε. στα VLTs («ηλεκτρονικά φρουτάκια»), δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτηματικά γύρω από τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν δημοσιεύματα που στόχο έχουν να πλήξουν την Επιτροπή. Πολύ περισσότερο, όταν ο συντάκτης τους είναι κάποιος ανώνυμος «ειδικός συνεργάτης», σε ένα site (Protagon), το οποίο, αν μη τι άλλο, φημίζεται για τους επώνυμους αρθρογράφους του. Εντύπωση προκαλεί, όμως, ότι το ίδιο site, παρ’ ότι υιοθετεί τις απόψεις σε βάρος της Ε.Ε.Ε.Π., ούτε μια φορά δεν έχει δημοσιεύσει κάποιες από τις απαντήσεις που έχει δώσει η Ε.Ε.Ε.Π., με δελτία Τύπου της, για τις «κατηγορίες» που της προσάπτουν.

Να πληροφορήσουμε, πάντως, τον «ειδικό συνεργάτη» ότι η συγκεκριμένη πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα από τα εννέα μέλη της Επιτροπής, που συνεδρίασε στις 30 Ιουλίου 2015. Πράγματι, εκεί αποφασίστηκε να προστεθεί στην -με αριθμό 10/3/11.6.2012 (Β 2066)- απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. (Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας της), το νέο άρθρο 16 με τίτλο «Θέματα αστικής ευθύνης», με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ε.Ε.Ε.Π. δεν υπέχουν προσωπικά αστική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε τρίτου για πράξεις ή/και παραλείψεις τους κατά την άσκηση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους. Η διάταξη αυτή δεν απαλλάσσει τους ανωτέρω από ευθύνη τους έναντι του Ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή/και παραλείψεις από δόλο ή βαρεία αμέλεια».

Και, επειδή ο συντάκτης υποστηρίζει ότι, κατά «νομικούς κύκλους» η συγκεκριμένη απόφαση είναι «ανήκουστη στα νομικά χρονικά», να τον πληροφορήσουμε ότι και αρκετοί άλλοι φορείς του Δημοσίου με «ελεγκτικό έργο», όπως είναι και η Ε.Ε.Ε.Π., διέπονται από το ίδιο νομικό πλαίσιο. Σημειώνεται μάλιστα, πως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στην Ε.Ε.Ε.Π. να υιοθετήσει διατάξεις που ήδη υφίστανται και εφαρμόζονται σε άλλους τέτοιους φορείς του Δημοσίου. Ουδόλως, λοιπόν, καταστρατηγήθηκε ο νόμος, και, πολύ περισσότερο, δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση στα νομικά χρονικά.

Πέραν των παραπάνω, το να είναι υπόλογη η Ε.Ε.Ε.Π. έναντι του Δημοσίου, είναι «εκφασισμός» της δημόσιας διοίκησης; Εκτός κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι υπόλογη στα ιδιωτικά συμφέροντα, και μετά στο Δημόσιο συμφέρον. Επίσης, από πού κι’ ως που είναι «αμοραλισμός» το να μην υπέχουν προσωπικά αστική ευθύνη έναντι τρίτου; Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις της Ε.Ε.Ε.Π. και ο έλεγχος που ασκεί, αφορούν έναν χώρο, στον οποίον εμπλέκονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, και, κατά συνέπεια, οι δημόσιοι λειτουργοί θα πρέπει να προστατεύονται, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν απερίσπαστοι τη δουλειά τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους, όπως επιβάλλουν οι νόμοι και το Δημόσιο συμφέρον. Όπως είναι γνωστό, εξάλλου, στην αρμοδιότητα της Επιτροπής, δεν είναι μόνον η ΟΠΑΠ Α.Ε., αλλά συνολικότερα τα τυχερά παίγνια στα καζίνο, το Διαδίκτυο, κ.ο.κ.. Και παντού υπάρχει εξαιρετικά σημαντικό ενδιαφέρον από ιδιαιτέρως μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Εισαγωγή στο Πληροφοριακό Σύστημα
Black List
AML

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

Εγγραφείτε για να παραλάβετε τα τελευταία νέα & ενημερώσεις

Δημιουργία Λογαριασμού
Questions and Answers
Νομική Βιβλιοθήκη
Video